Vertij paroxistic pozitional beningn (BPPV)

VPPB este un sentiment de vertij intens, rotator care se manifesta la schimbarea de pozitie. Apare de obicei intr-o pozitie precisa a corpului. Vertijul este intermitent si de scurta durara, dispare rapid, dar poate sa se reapara pe parcurusul catorva zile sua saptamani.
In lipsa unei patologii neurologice, vertijul are origine vestibulara. Sistemul vestibular, care se afla in urechea interna, este folosit pentru a detecta miscarea si orientarea corpului in spatiu si pentru a-si mentine echilibrul. Acest sistem este alcatuit din trei canale semicirculare (posterioare, anterioare si orizontale) si doua organe (utricula si sacula).
in aceste organe se afla mici cristale de carbonat de calciu. Cand acestea se disloca si migreaza intr-unul dintre canalele semicirculare, acest lucru provoaca vertij, deoarece impiedica functionarea normala a canalelor. Vertijul este asociat cu un nystagmus (miscarea involuntara a ochilor), a carei directie si sens (orizontala, verticala si rotativa) variaza in functie de canalul atins.
Principalul pericol al BPPV este riscul de cadere sau accidente. Prin urmare, este important sa consultati rapid kinetoterapeutul specializat pe afectiuni vestibulare.

Simpltome ale BPPV:

– vertij intens
– durata scurta (mai putin de un minut)
– vertij mai sever dimineata la trezire
– cauzate de schimbari rapide ale pozitia capului,
– pierderea echilibrului
– greata si varsaturile sunt adesea asociate cu convulsii

Cauzele VPPB:

Cauzele BPPV sunt adesea nedeterminate, dar se crede ca cauza miscarilor acestor cristale poate fi datorata traumei, imbatranirii, infectiei, interventilor chirurgicale la urechea medie etc.

Tratamentul VPPB:

In kinetoterapiea vertijului kinetoterapeutul va efectua o evaluare detaliata. Kinetoterapeutul va utiliza tehnici specifice pentru replasarea si repozitionarea microcristalelor .

Manevrele de pozitionare sunt

Manevra Epley
Manevra Semont
Manevra Lempert
Manevra lui Brandt-Daroff

Aceste manevre sunt, in general, foarte eficiente; doar cateva sesiuni sunt adesea suficiente pentru a face ca simptomele sa dispara.
Unele medicamente, cum ar fi anti-vertij sau tranchilizante, pot fi prescrise de medicul dumneavoastra pentru a reduce intensitatea simptomelor.