Pediatric

La Kineto Studio este posibila efectuarea unei evaluari specializate pentru copiii, cu diferite probleme, cum torticollis congenital, retard motor, colici, luxatie congenitala de sold si alte probleme musculo-scheletice.

Ce este torticolisul congenital?

Torticolis congenital este o rigiditate unilaterala a unuia dintre muschii gatului copilului, cel mai frecvent sternocleidomastoidianul, care duce la inclinarea capului pe partea afectata si rotirea pe partea opusa. Aceasta este a treia cea mai frecventa anomalie la nou-nascuti.
Cauzele torticollisului congenital sunt:
Pozitionarea gresita a copilului in uter si / sau in timpul travaliului, ceea ce creste riscul de ranire a muschilor gatului;
Basterea dificila cu ajutorul forcepsului sau a ventuzelor.

Torticollis postnatal este cauzat de mediu inconjurator, obiceiuri posturale deficitare, etc.

Consecintele posibile ale torticolisului

Principala consecinta este estetica: o deformare a craniului si asimetria faciala asociata.

  • Ochiul pare mai deschis pe partea aplatizata a capului;
  • Exista o deplasare anterioara a fruntii, a urechii si a obrazului pe partea aplatizarii capului.
  • Asimetria dezvoltarii motorie a copilului:
  • Dificultate in efectuarea miscarilor simetrice ale capului, trunchiului si membrelor;
  • Neglijenta senzorio-motrica pe partea in care capul nu se poate intoarce,
  • Dezvoltarea asimetrica a reactiilor posturale si asimetria miscarilor si a pozitiilor . Acest lucru va duce la o intarziere in dezvoltarea motorului: tendinta de a folosi o mana,
  • Dificultatea de a se intoarce pe o parte, de a se aseza si de a merge in patru labe etc.

Ce este retardul motor?

Odata cu dezvoltarea deprinderilor motorii, copilul dezvolta un sens al exhilibrului, si isi foloseste muschii pentru a-si desfasura anumite activitati fizice, cum ar fi a se aseza, a merge in patru labe, mersul, alergarea,etc .
Copilul nu sunt toti identici, fiecare dezvoltandu-se intr-un ritm propriu. Nu trebie sa va speriati, daca copilul dumneavoastra nu dezvolta aceeasi motricitate ca un altul.
Totusi intarzierile importante, cum ar fi dificultatea de a se intoarce, a se aseza, si a merge trebuie sa va aduca in cabinetul de kinetoterapie.

Ce ar trebui sa faca acopilul dumenavoastra in primul an de viata:
0-3 luni: isi mentine capul ridicat din pozitia pe burta, intoarce capul de-oparte si de alta , isia duce maninile pe piept, cand este culcat pe spate.

3-6 luni: se itoarce de pe burta pe spate (aproximativ la 5 luni) si de pe spate pe burta (aproximativ la 6 luni); Cand sta pe spate poate sa isi aduca picioarele si maini la gura; sa stea asezat fara sprijin (incepand cu 6 luni).
6-9 luni: sta in asezat fara ajutor (6 luni); se taraste (7 luni si 1/2); merge in patru labe (aproximativ 9 luni); se ridica si sta in picioare cu ajutor (8 luni).
9-12 luni: sta in picioare fara ajutor (10 luni si ½ – 11 luni), mersul ca principal mijloc de deplasare (11 luni si ½); la 13 luni, 90% dintre copii merg.

Evaluarea pediatrica in kinetoterapie include:

Observatii generale (atentia, interactiune, comunicare);
Analiza de dezvoltare motorie in diferite pozitii de baza (pe spate, pe stomac, stand, in patru labe, in picioare, etc.);
Evaluarea reactiilor posturale si a reflexelor atitudinale;
Analiza simetriei pozitiilor si miscarilor;
Evaluarea rezistentei musculare si a mobilitatii articulare;
Sfaturi pentru parinti si programe de exercitii la domiciliu pentru a ajuta la stimularea si imbunatatirea abilitatilor motrice ale copilului.
Tratamentul prompt in fizioterapie va permite copilului sa-si continue dezvoltarea motorie mai usor.
Interventiile includ exercitii de stimulare si intarire musculara.

Daca sunteti ingrijorata de dezvoltarea copilului dvs., nu ezitati sa ne contactati!