Reabilitarea perineala si pelviana la femei

Pentru a trata incontinenta urinara si durerile perineale la femeie.

Ce este reeducarea perineala?

Reabilitarea perineala (sau Pelvin-Perineal) este o ramura specializata de fizioterapie; are ca scop rezolvarea diferitelor probleme ale planseului pelvine , care pot provoca incontinenta urinara, incontinenta de scaun sau flatulenta, precum si durere.

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara este definita ca o pierdere involuntara a urinei (adesea numita scurgere urinara), indiferent daca este vorba de cateva picaturi sau o cantitate echivalenta cu o mictiune completa. Aceasta se datoreaza, de obicei, slabiciunii, tonului crescut sau coordonarii deficitare a muschilor pelvieni.

Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara:

Incontinenta de efort apare cand se aplica presiune sau soc la nivelul abdomenului. Cele mai frecvente circumstante sunt tusea, stranutul, rasul, ridicarea greutatilor, mersul pe jos, alergarea si saritura.
Incontinenta de urgenta este o necesitate foarte puternica de a urina, care apare brusc si care nu-ti permite sa ajungi la timp la toaleta. Acesta este adesea asociat cu “vezica hiperactiva”.
Incontinenta mixta este o combinatie a celor doua tipuri de incontinenta deja mentionate.
Exista si alte tipuri de incontinenta, mai rare, care sunt asociate cu probleme neurologice sau alte afectiuni medicale. De asemenea, este posibil sa suferiti de incontinenta urinara temporara, de exemplu dupa o interventie chirurgicala.
In ce consta prima vizita pentru reabilitarea perineala?
In timpul evaluarii initiale, kinetoterapeutul de la KINETO STUDIO va va acorda timp pentru a discuta cu dvs. pentru a va intelege pe deplin problema si pentru a va stabili obiectivele personale. Ulterior, examinarea pelvisului pelvian si a podelei pelvine va determina natura problemei si tehnicile adecvate de tratament.

Care sunt tratamentele?

Tratamentele includ:

  • Sfaturi si indicatii pe care sa le puneti in practica zilnic.
  • Tehnici manuale interne, vizand stimularea sau destinderea muschilor planseului pelvin cu scopul de normalizare a tonusului.
  • Exercitii de intarire a musculaturii planseului pelvine(adesea cunoscute sub numele de exercitii Kegel).
  • Utilizarea, daca este necesar, a unui dispozitiv de biofeedback si electrostimulare de ultima ora. Aceasta permite vizualizarea mai buna si maximizarea contractiei musculare a planseului pelvin, precum si relaxarea acesteia.

Exercitii de intarire a muchilor stabilizatori lombari si abdominali, precum a soldurilor, bazinului si a coloanei vertebrale.
Evaluarea si tratamentele se fac discret si profesional si veti fi intotdeauna insotiti de acelasi kinetoterapeut.

Cate sedinte vor fi necesare?

Reabilitarea perineala necesita o medie de 10 sedinte de tratament. Posibil, dupa a treia sedinta, de tratament se constata o ameliorare vizibila.

Kinetoterapuetul nostru, Ioana Campeanu, este singurul terapeut din Cluj si din tara care face acest tip de cu ajutorul electrostimularii. Ioana Campeanu s-a specializat in Frata timp de 12 ani in special pe probleme de recuperare a femeilor inainte si dupa nastere, precum si pe probleme de rceuperare bebelusi.

Contactati-ne pentru o programare sua chiar un sfat.