Reabilitare vestibulara / tratamentul vertij / BPPV

Reabilitarea vestibulara este o expertiza care permite evaluarea si tratatrea vertijurilor, problemelor de echilibru, ametelilor si VPPB
Vertij paroxistic pozitional benign (BPPV) este cea mai comuna forma de vertij care poate fi tratata prin fizioterapie.
Este uneori dificil efectuarea diagnosticului diferentiat intre ameteala, pierderea echilibrului si a vertijului. Cu toate acestea, este important sa identificati corect, ceea ce simtiti cand spuneti “Sunt ametit”, deoarece cauzele acestor simptome sunt foarte diferite.
Vertijul se caracterizeaza printr-o senzatie de miscare de rotatie: avem impresia ca se invarteste incaperea
Vertijul este adesea insotit, de vedere incetosata si poate provoca greata si varsaturi. De asemenea, este posibil sa observati o scadere a auzului sau prezenta acufenelor.
Vertijul este de obicei brusc si poate fi repetat de mai multe ori pe zi. El se datoreaza unei miscari involuntare a ochilor, nistagmusului.
Pierderea echilibrului este definita de dificultatiea de a sta drept si stabil in pozitie verticala. Poate sa apara in pozitie statica fara miscare sau in miscare, cum ar fi atunci cand mergem.
Ameteala da o senzatie de disconfort. Podeaua pare instabila, apare senzatia de plutire sau ca raul de mare.Unii oameni care se confrunta cu ameteala se plang de dificultati de lectura, vedere incetosata, vedere intunecata si pierderea echilibrului. Episodul este, de obicei, de scurta durata.

Ce cauzeaza vertijul?

Exista trei sisteme implicate in echilibru. O disfunctionalitate a unuia sau mai multora dintre aceste sisteme afecteaza echilibrul si poate provoca vertij.
Viziunea incetosata, numita oscilopie, este un alt semn al unui dezechilibruo decompensare a sistemelor de echilibru.

Sisteme implicate:

Sistemul vestibular:

Se afla in urechea interna. Rolul sau este de a detecta miscarile capului in spatiu si de a regla miscarea ochilor si a corpului in consecinta.

Sistem vizual:

El este responsabil pentru controlul muscular al ochilor si interpretarea imaginilor primite din mediul nostru. Viziunea este importanta pentru controlul echilibrului.

Sistemul somestetic:

Se compune din tendoane, ligamente si articulatii care trimit tot timpul informatii despre pozitia lor la nivelul creierului. Ne permite sa stim cum ne miscam.

Cele mai frecvente cauze ale vertijului:

In majoritatea cazurilor, ele indica o infectie sau probleme ale urechii interne.

Tratamentele includ:

Mobilizari non-dureroase specifice problemei dvs.
Manevre de diagnosticare si repozitionare in functie de canalele implicate (de exemplu, manevrele lui Epley, Semont sau Lempert);
Exercitii de recuperare.

Prognostic:

Prognosticul de recuperare a BPPV este excelent; majoritatea pacientilor (> 90%) se recupereaza fara sechele. Frecvent, starea se imbunatateste si ameteala dispare dupa numai unul sau doua tratamente.
Cu toate acestea, fara tratament, vertijul paroxismal dureaza cateva saptamani. Crizele pot fi apoi izolate sau repetate.

Ce este reabilitarea vestibulara?

Reabilitarea vestibulara are ca scop:

Identificarea sistemului sau sistemelor implicate
Accelerarea si maximizarea recuperarii
Reduce durata si severitatea simptomelor
Reluarea mai usor activitatile curente.

Cand sa consultati un kinetoterapeut pentru reabilitarea vestibulara?

Cand aveti un diagnostic sau suferiti de :
Nevrita vestibulara
Boala lui Meniere
Migrene vestibularae
Ameteli sau vertij postoperator al urechii sau postoperatorie a creierului
Vertij pozitiv paroxistic pozitiv (BPPV)
Probleme centrale, cum ar fi AVC ale creierului sau cerebelului, scleroza multipla, tumori benigne etc.
Pentru orice alta problema de vertij sau vedere incetosata
Exista mai multe alte cauze de vertij si ameteli care pot fi tratate in fizioterapie.
Oamenii pot suferi de vertij, dupa o tulburare biomecanica a regiunii cervicale sau cranio-vertebrale, lezare a nervii cranieni, o problema cu sistemul nervos central, intoxicatiei medicamentoasa, traumatism crani-cerebral, probleme legate de imbatranire, precum si tulburari psihogenice.
Kinetoterapeutul de la KINETO STUDIO va face o evaluare detaliata a starii dumneavoastra, inclusiv o examinare biomecanica a gatului si cranio-vertebrale, examenul neurologic central si periferic.
in urma examinarii, kinetoterapeutul va putea recomanda un plan de tratament sau va va indruma catre un specialist.
Este recomandat daca aveti vertij, ameteli si pierderi de echilibru sa va adresati intai medicului dumneavoastra pentru diagnostic si trimitere.