Incontinenta urinara

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara este definita ca pierderea involuntara de urina (adesea numita scurgere urinara). Poate fi vorba de cateva picaturi, pana la echivalentul unei mictiuni complete.
Aceasta se datoreaza, de obicei, unei scaderi , unei cresteri sau unei coordonari deficitare a tonusului muschilor planseului pelvin.

Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara:
Incontinenta la efort care apare in timpul, unui sau a unei presiuni aplicate direct pe abdomen. Cele mai frecvente circumstante sunt tusea, stranutul, rasul, ridicarea de greutati, mersul pe jos, alergarea si saritura.
Incontinenta de urgenta este o necesitate foarte puternica de a urina, care apare brusc si care nu-ti permite sa ajungi la timp la toaleta. Acesta este adesea asociat cu “vezica hiperactiva”.
Incontinenta mixta este o combinatie a celor doua tipuri de incontinenta deja mentionate.
Exista si alte tipuri de incontinenta, mai rare, care sunt asociate cu probleme neurologice sau alte afectiuni medicale. De asemenea, este posibil sa suferiti de incontinenta urinara temporara, de exemplu dupa o interventie chirurgicala

Incontinenta urinara si sarcina

Este cunoscut ca femeile gravide si femeile care tocmai au nascuts unt mai susceptibile de a suferi de incontinenta urinara.
Cu toate acestea, nu trebuie sa banalizam aceste scurgeri urinare!
Indiferent daca sunteti gravida sau ati nascut recent, puteti apela la KINETO STUDIO pentru reabilitarea perineala. Este indicat ca dupa 8 saptamani de la nastere, sa incepeti terapia de reabilitare perineala, dar nu este niciodata prea tarziu.
Daca sunteti un fan al alergarii sau al sariturilor ,si doriti sa va reluati activitatea fizica, dar in prezent aveti scurgeri urinare in timp ce stranutati sau va ridicati copilul, este foarte important sa nu incepeti sportul ,inaintea realizarii reeducarii perineale si pelvine.
in primul rand, consultati kinetoterapeutul , de la KINETO STUDIO , specializat in reabilitarea pelviana si perineala; va vor invata exercitii adaptate nevoilor dvs. si va va indruma in recuperarea activitatilor dumneavoastra. O reluare precoce a activitatilor de alergare sau de sarituri poate duce la coborarea organelor (vezica sau uter) si agravarea incontinentei urinare pe termen mediu si lung.

Actiaonati inainte ca starea starea dumneavoastra sa se deterioreze!
Nu neglijati chiar si incontinentele urinara usoara. Contrar credintelor populare, nu exista scurgeri de urina “normale” niciodata si la nici o varsta.
Chiar daca pierdeti doar cateva picaturi de urina cand radeti sau stranutati, este posibil ca situatia sa se deterioreze in timp, mai ales cu schimbarea hormonala care insoteste menopauza.
Reabilitarea perineala si pelviana la femei
Pentru a trata incontinenta urinara si durerile perineale la femeie.

Ce este reeducarea perineala?

Reabilitarea perineala (sau Pelvin-Perineal) este o ramura specializata de fizioterapie; are ca scop rezolvarea diferitelor probleme ale planseului pelvine , care pot provoca incontinenta urinara, incontinenta de scaun sau flatulenta, precum si durere.
Ce este incontinenta urinara?
Incontinenta urinara este definita ca o pierdere involuntara a urinei (adesea numita scurgere urinara), indiferent daca este vorba de cateva picaturi sau o cantitate echivalenta cu o mictiune completa. Aceasta se datoreaza, de obicei, slabiciunii, tonului crescut sau coordonarii deficitare a muschilor pelvieni.
Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara:
Incontinenta de efort apare cand se aplica presiune sau soc la nivelul abdomenului. Cele mai frecvente circumstante sunt tusea, stranutul, rasul, ridicarea greutatilor, mersul pe jos, alergarea si saritura.
Incontinenta de urgenta este o necesitate foarte puternica de a urina, care apare brusc si care nu-ti permite sa ajungi la timp la toaleta. Acesta este adesea asociat cu “vezica hiperactiva”.
Incontinenta mixta este o combinatie a celor doua tipuri de incontinenta deja mentionate.
Exista si alte tipuri de incontinenta, mai rare, care sunt asociate cu probleme neurologice sau alte afectiuni medicale. De asemenea, este posibil sa suferiti de incontinenta urinara temporara, de exemplu dupa o interventie chirurgicala
In ce consta prima vizita pentru reabilitarea perineala?
in timpul evaluarii initiale, kinetoterapeutul de la KINETO STUDIO va va acorda timp pentru a discuta cu dvs. pentru a va intelege pe deplin problema si pentru a va stabili obiectivele personale. Ulterior, examinarea pelvisului pelvian si a podelei pelvine va determina natura problemei si tehnicile adecvate de tratament.

Care sunt tratamentele?

Tratamentele includ:
-sfaturi si indicatii pe care sa le puneti in practica zilnic;
-tehnici manuale interne, vizand stimularea sau destinderea muschilor planseului pelvin cu scopul de normalizare a tonusului;
-exercitii de intarire a musculaturii planseului pelvine(adesea cunoscute sub numele de exercitii Kegel);
-utilizarea, daca este necesar, a unui dispozitiv de biofeedback si electrostimulare de ultima ora; aceasta permite vizualizarea mai buna si maximizarea contractiei musculare a planseului pelvin, precum si relaxarea acesteia;
– exercitii de intarire a muchilor stabilizatori lombari si abdominali, precum a soldurilor, bazinului si a coloanei vertebrale.

Evaluarea si tratamentele se fac discret si profesional si veti fi intotdeauna insotiti de acelasi kinetoterapeut.
Cate sedinte vor fi necesare?
Reabilitarea perineala necesita o medie de 10 sedinte de tratament. Posibil, dupa a treia sedinta, de tratament se constata o ameliorare vizibila

INCONTINENTA URINARA SI SARCINA

Este cunoscut ca femeile gravide si femeile care tocmai au nascuts unt mai susceptibile de a suferi de incontinenta urinara.
Cu toate acestea, nu trebuie sa banalizam aceste scurgeri urinare!
Indiferent daca sunteti gravida sau ati nascut recent, puteti apela la KINETO STUDIO, pentru reabilitarea perineala. Este indicat ca dupa 8 saptamani de la nastere, sa incepeti terapia de reabilitare perineala, dar nu este niciodata prea tarziu.
Daca planificati o sarcina, actionati preventiv, consulati kinetoterapeutul de la KINETO STUDIO, pentru o prima seidnta perineala. Aceasta va va ajuta sa constientizati contractia muschiului perineal si in acleasi timp sa beneficiati de sfaturi pentru exercitiile Kegel, care favorizeaza o reeducare perineala post-partum mai rapida si eficiebta.

Durerei perineale si pelvine la femei

In timpul vietii, patru din cinci femei sufera durere pelvina la un moment dat. Este o problema foarte raspandita, dar inca putin cunoscuta si subiect tabu.
Prezenta durerii in aceasta zona poate avea origini diferite si poate fi dificil de diagnosticat. Din acest motiv, este posibil ca mai multi profesionisti sa fie consultati inainte de a putea identifica problema. Reeducarea perineala poate ajuta la o mai buna orientare a cauzelor durerii si la reducerea, la controlul si chiar la disparitia ei.

Simptome

Durerea poate fi simtita cu diferite intensitati, constante sau ocazionale si pot fi amplasate in zone diferite: la nivelul vulvei, la intrarea in vagin, in organele viscerale (cum ar fi vezica urinara sau a uterului), la nivelul pelvisului , chiar si la nivel lombar.
Cand durerea este prezenta in timpul actului sexual impiedicand penetrarea, vorbim de dispareunie.

Vaginism

Vaginismul este o durere localizata la intrarea in vagin, in absenta altor afectiuni medicale care o pot explica (de exemplu, infectii ale tractului urinar, leziuni ale pielii etc.). Durerea este intensa, adesea cauzata de contactul cu zona afectata, cum ar fi atingerea sau examinarea ginecologica. Insotita de hipertonia muschilor pelvieni ca o reactia de protectie a organismului, vaginismul provoca dificultati de urinare sau defecatie.

Cauzele acestor dureri pot fi multiple si includ:

Traumatisme directe ale muschilor sau tesuturilor moi pelvine, cum ar fi nasterea (muschii au fost intinsi , rupti iar cicatricile pot fi dureroase)
Operatii in zona abdomenului sau pelvisului;
Probleme dermatologice ( lichen) care provoaca iritatii sau scaderea elasticitatii tesuturilor.
Traumatismul nervului pudendal , care deserveste muschii pelvisului;
Hipertonia musculara si lipsa controlului la nivelul planseului pelvin, impiedicand relaxarea muschilor
Hipotonia muschilor stabilizatori lombari si pelvieni;
Un eveniment stresant sau un soc emotional.

 

Tratamente

Tratamentele in reeducarea perineala vor respecta intimitatea pacientei, iar durerea va fi limitata la maximum.
Tratamentul va include:
Sfaturi si educatie referitoare la starea si obiceiurile de viata si igena
Tehnici manuale: masajul muscular al planseului pelvin pentru normalizarea tonusului, eliberarea miofasciala, mobilizarea cicatricilor, tehnicile de reducere a durerii si tehnicile de desensibilizare unde este nevoie.
Exercitii specifice Kegel
Utilizare de adaptori vaginali de dimensiuni diferite
Tehnici de respiratie si de relaxare pentru a controla mai bine durerea
Utilizarea electrostimularii sau a bio-feedback-ului, unde este necesar, pentru a creste gradul de constientizare a muschilor si pentru imbunatatirea controlului acestora.
Exercitii specifice pentru stabilizarea lombara
Calitatea vietii tale ar putea fi mult imbunatatita.
Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe informatii.

 

Vertij paroxistic pozitional beningn (BPPV)

VPPB este un sentiment de vertij intens, rotator care se manifesta la schimbarea de pozitie. Apare de obicei intr-o pozitie precisa a corpului. Vertijul este intermitent si de scurta durara, dispare rapid, dar poate sa se reapara pe parcurusul catorva zile sua saptamani.
In lipsa unei patologii neurologice, vertijul are origine vestibulara. Sistemul vestibular, care se afla in urechea interna, este folosit pentru a detecta miscarea si orientarea corpului in spatiu si pentru a-si mentine echilibrul. Acest sistem este alcatuit din trei canale semicirculare (posterioare, anterioare si orizontale) si doua organe (utricula si sacula).
in aceste organe se afla mici cristale de carbonat de calciu. Cand acestea se disloca si migreaza intr-unul dintre canalele semicirculare, acest lucru provoaca vertij, deoarece impiedica functionarea normala a canalelor. Vertijul este asociat cu un nystagmus (miscarea involuntara a ochilor), a carei directie si sens (orizontala, verticala si rotativa) variaza in functie de canalul atins.
Principalul pericol al BPPV este riscul de cadere sau accidente. Prin urmare, este important sa consultati rapid kinetoterapeutul specializat pe afectiuni vestibulare.

Simpltome ale BPPV:

vertij intens
durata scurta (mai putin de un minut)
vertij mai sever dimineata la trezire
cauzate de schimbari rapide ale pozitia capului,
pierderea echilibrului
greata si varsaturile sunt adesea asociate cu convulsii

Cauzele VPPB:

Cauzele BPPV sunt adesea nedeterminate, dar se crede ca cauza miscarilor acestor cristale poate fi datorata traumei, imbatranirii, infectiei, interventilor chirurgicale la urechea medie etc.

Tratamentul VPPB:

In kinetoterapiea vestibulara, kinetoterapeutul va efectua o evaluare detaliata.Kinetoterapeutul va utiliza tehnici specifice pentru replasarea si repozitionarea microcristalelor .

Manevrele de pozitionare sunt

Manevra Epley
Manevra Semont
Manevra Lempert
Manevra lui Brandt-Daroff
Aceste manevre sunt, in general, foarte eficiente; doar cateva sesiuni sunt adesea suficiente pentru a face ca simptomele sa dispara.
Unele medicamente, cum ar fi anti-vertij sau tranchilizante, pot fi prescrise de medicul dumneavoastra pentru a reduce intensitatea simptomelor.

Reabilitare vestibulara / tratamentul vertij / BPPV

Reabilitarea vestibulara este o expertiza care permite evaluarea si tratatrea vertijurilor, problemelor de echilibru, ametelilor si VPPB
Vertij paroxistic pozitional benign (BPPV) este cea mai comuna forma de vertij care poate fi tratata prin fizioterapie.
Este uneori dificil efectuarea diagnosticului diferentiat intre ameteala, pierderea echilibrului si a vertijului. Cu toate acestea, este important sa identificati corect, ceea ce simtiti cand spuneti “Sunt ametit”, deoarece cauzele acestor simptome sunt foarte diferite.
Vertijul se caracterizeaza printr-o senzatie de miscare de rotatie: avem impresia ca se invarteste incaperea
Vertijul este adesea insotit, de vedere incetosata si poate provoca greata si varsaturi. De asemenea, este posibil sa observati o scadere a auzului sau prezenta acufenelor.
Vertijul este de obicei brusc si poate fi repetat de mai multe ori pe zi. El se datoreaza unei miscari involuntare a ochilor, nistagmusului.
Pierderea echilibrului este definita de dificultatiea de a sta drept si stabil in pozitie verticala. Poate sa apara in pozitie statica fara miscare sau in miscare, cum ar fi atunci cand mergem.
Ameteala da o senzatie de disconfort. Podeaua pare instabila, apare senzatia de plutire sau ca raul de mare.Unii oameni care se confrunta cu ameteala se plang de dificultati de lectura, vedere incetosata, vedere intunecata si pierderea echilibrului. Episodul este, de obicei, de scurta durata.

Ce cauzeaza vertijul?

Exista trei sisteme implicate in echilibru. O disfunctionalitate a unuia sau mai multora dintre aceste sisteme afecteaza echilibrul si poate provoca vertij.
Viziunea incetosata, numita oscilopie, este un alt semn al unui dezechilibruo decompensare a sistemelor de echilibru.

Sisteme implicate:

Sistemul vestibular:

Se afla in urechea interna. Rolul sau este de a detecta miscarile capului in spatiu si de a regla miscarea ochilor si a corpului in consecinta.

Sistem vizual:

El este responsabil pentru controlul muscular al ochilor si interpretarea imaginilor primite din mediul nostru. Viziunea este importanta pentru controlul echilibrului.

Sistemul somestetic:

Se compune din tendoane, ligamente si articulatii care trimit tot timpul informatii despre pozitia lor la nivelul creierului. Ne permite sa stim cum ne miscam.

Cele mai frecvente cauze ale vertijului:

In majoritatea cazurilor, ele indica o infectie sau probleme ale urechii interne.

Tratamentele includ:

Mobilizari non-dureroase specifice problemei dvs.
manevre de diagnosticare si repozitionare in functie de canalele implicate (de exemplu, manevrele lui Epley, Semont sau Lempert);
Exercitii de recuperare.

Prognostic:

Prognosticul de recuperare a BPPV este excelent; majoritatea pacientilor (> 90%) se recupereaza fara sechele. Frecvent, starea se imbunatateste si ameteala dispare dupa numai unul sau doua tratamente.
Cu toate acestea, fara tratament, vertijul paroxismal dureaza cateva saptamani. Crizele pot fi apoi izolate sau repetate.

Ce este reabilitarea vestibulara?

Reabilitarea vestibulara are ca scop:

Identificarea sistemului sau sistemelor implicate
Accelerarea si maximizarea recuperarii
Reduce durata si severitatea simptomelor
Reluarea mai usor activitatile curente.

Cand sa consultati un kinetoterapeut pentru reabilitarea vestibulara?

Cand aveti un diagnostic sau suferiti de :
nevrita vestibulara
Boala lui Meniere
migrene vestibularae
ameteli sau vertij postoperator al urechii sau postoperatorie a creierului
vertij pozitiv paroxistic pozitiv (BPPV)
probleme centrale, cum ar fi AVC ale creierului sau cerebelului, scleroza multipla, tumori benigne etc.
pentru orice alta problema de vertij sau vedere incetosata
Exista mai multe alte cauze de vertij si ameteli care pot fi tratate in fizioterapie.
Oamenii pot suferi de vertij, dupa o tulburare biomecanica a regiunii cervicale sau cranio-vertebrale, lezare a nervii cranieni, o problema cu sistemul nervos central, intoxicatiei medicamentoasa, traumatism crani-cerebral, probleme legate de imbatranire, precum si tulburari psihogenice.
Kinetoterapeutul de la KINETO STUDIO va face o evaluare detaliata a starii dumneavoastra, inclusiv o examinare biomecanica a gatului si cranio-vertebrale, examenul neurologic central si periferic.
in urma examinarii, kinetoterapeutul va putea recomanda un plan de tratament sau va va indruma catre un specialist.
Este recomandat daca aveti vertij, ameteli si pierderi de echilibru sa va adresati intai medicului dumneavoastra pentru diagnostic si trimitere.

Dureri lombare si probleme fizice aparute in sarcina

Stiati ca!

80% dintre femei vor avea dureri de spate in timpul sarcinii
35-40% dintre femei vor avea dureri persistente dupa nastere.
Femeile cu dureri de spate aparute inainte de sarcina, au un risc crescut recidiva a cestei dureri.
Kinetoterapia este solutia, problemelor aparuite frecvet in sarcin, ca:
Dureri lombare;
Dureri sacroiliac (pelvis);
Sciatica;
Tunelul carpian;
Diastazis dreptilor abdominal;
Instabilitatea simfizei pubiene;Etc.
Mai multi factori pot contribui la aparitia durerilor in aceasta perioada.
⁃ Eliberarea de hormoni care fac articulatiile mai flexibile si care permit extinderea bazinului.
⁃ Cresterea in greutate care provoaca o lordoza mai accentuata
⁃ Reducerea cativitatii fizice, etc
Kinetoterapeutii de la KINETO STUDIO pot sa va ajute sa preveniti si sa tratati ceste probleme legate de sarcina prin:
invatarea exercitiilor adecvate;
exercitii de corectie posturala;
invatarea unor strategii mai eficiente pentru transfer (de exemplu, ridicarea din pat sau scaun)
sfaturi privind activitatea fizica permisa in timpul sarcinii;
invatarea exercitiilor Kegel post sarcina,

Geriatric

De ce ar veni senirii in cabinet de kinetoterapie KINETO STUDIO?

Ar fi mai multe motive.
⁃ datorita problemelor musculoscheletice, ca tendinita, bursita, capsulita sau entorse
⁃ dupa o interventie chirurgicala, de exemplu pentru o inlocuire totala a soldului sau a genunchiului,
⁃ pentru a-si recastiga forta si mobilitatea,
⁃ pentru afectiuni reumatice, cum ar fi artrita reumatoida, spondilita anchilozanta, osteoartrita sau artrita psoriazica.
⁃ pentru sfaturi privind osteoporoza si pentru a preveni riscul de cadere.

Kinetoterapeutul de la Kineto Studio este format sa va ofere o evaluare completa a starii dumneavoastra, sa aplice tratamentul cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra in cabinet sau la domiciliu
Care sunt metodele folosite in cabinetul nostru.
Ele sunt multiple si vor fi alese in functie de nevoile dvs.
⁃ program de exercitii pentru relaxarea sau intarirea musculaturii,
⁃ exercitii pentru a va imbunatati postura si echilibrul,
⁃ terapie manuala,
⁃ tehnici de relaxare sau recrutare musculara,
⁃ electroterapie,
⁃ sfaturi cu privire la aplicarea caldurii sau ghetii
⁃ terapia cu laser
⁃ ultrasunete
⁃ masaj
⁃ presoterapie
⁃ terapia durerii T-Cart

Atentie la cazaturi!!!!

Cu trecerea timpului, pierdem masa musculara, se reduce controlul echilibrului si al mersului, precum si reflexele. Vederea se deterioreaza, ceea ce afecteaza perceptia mediului inconjurator. Toti acesti factori maresc treptat riscul de cadere.

Bolile cronice, cum ar fi artrita, accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, hipotensiunea arteriala, incontinenta urinara si bolile cardiovasculare ne fac, de asemenea, mai vulnerabil la cadere.
Handicapurile fizice, precum si imobilizarile lungi la pat, pot sa creasca deasemenea riscul de carere.

Frica de cadere este un element care nu trebuie neglijat, deoarece provoaca o pierdere de incredere in abilitatile noastre de a indeplini o sarcina, care necesita o mobilitate. Aceasta duce la pierderea autonomiei, a caderilor recurente si a unei scaderi a locomotiei.

Cum putem preveni riscul caderilor?

Studiile au aratat ca exercitiile fizice regulate reduc semnificativ riscul de cadere.
Kinetoterapeutul de la KINETO STUDIO poate evalua echilibrul si forta musculara.
Din prima dvs. consultare, kinetoterapeutul va face un plan de tratatment adaptat nevoilor dumneavoastre, pe termen scurt, mediu si lung.
Veti pleca cu un program de exercitii clar si detaliat.
Numarul de consultari solicitate variaza in functie de starea initiala, dar adesea cateva intalniri vor fi suficiente pentru a va imbunatati considerabil calitatea vietii.
in concluzie, daca suferiti de dureri, daca constatati ca aveti dificultati in indeplinirea sarcinilor zilnice datorita lipsei de forta sau echilibru, sau va este frica sa nu cadeti, nu ezitati sa ne contactatii.
Profesionistii nostri sunt aici pentru a va ajuta sa va reluati activitatile preferate. Nu e niciodata prea tarziu sa ai grija de sanatatea ta!

Pediatric

La Kineto Studio este posibila efectuarea unei evaluari specializate pentru copiii, cu diferite probleme, cum torticollis congenital, retard motor, colici, luxatie congenitala de sold si alte probleme musculo-scheletice.

Ce este torticolisul congenital?

Torticolis congenital este o rigiditate unilaterala a unuia dintre muschii gatului copilului, cel mai frecvent sternocleidomastoidianul, care duce la inclinarea capului pe partea afectata si rotirea pe partea opusa. Aceasta este a treia cea mai frecventa anomalie la nou-nascuti.
Cauzele torticollisului congenital sunt:
Pozitionarea gresita a copilului in uter si / sau in timpul travaliului, ceea ce creste riscul de ranire a muschilor gatului;
Basterea dificila cu ajutorul forcepsului sau a ventuzelor.

Torticollis postnatal este cauzat de mediu inconjurator, obiceiuri posturale deficitare, etc.

Consecintele posibile ale torticolisului

Principala consecinta este estetica: o deformare a craniului si asimetria faciala asociata.
⁃ Ochiul pare mai deschis pe partea aplatizata a capului;
⁃ Exista o deplasare anterioara a fruntii, a urechii si a obrazului pe partea aplatizarii capului.
⁃ Asimetria dezvoltarii motorie a copilului:
⁃ Dificultate in efectuarea miscarilor simetrice ale capului, trunchiului si membrelor;
⁃ Neglijenta senzorio-motrica pe partea in care capul nu se poate intoarce,
⁃ Dezvoltarea asimetrica a reactiilor posturale si asimetria miscarilor si a pozitiilor . Acest lucru va duce la o intarziere in dezvoltarea motorului: tendinta de a folosi o mana,
⁃ Dificultatea de a se intoarce pe o parte, de a se aseza si de a merge in patru labe etc.

Ce este retardul motor?

Odata cu dezvoltarea deprinderilor motorii, copilul dezvolta un sens al exhilibrului, si isi foloseste muschii pentru a-si desfasura anumite activitati fizice, cum ar fi a se aseza, a merge in patru labe, mersul, alergarea,etc .
Copilul nu sunt toti identici, fiecare dezvoltandu-se intr-un ritm propriu. Nu trebie sa va speriati, daca copilul dumneavoastra nu dezvolta aceeasi motricitate ca un altul.
Totusi intarzierile importante, cum ar fi dificultatea de a se intoarce, a se aseza, si a merge trebuie sa va aduca in cabinetul de kinetoterapie.

Ce ar trebui sa faca acopilul dumenavoastra in primul an de viata:
0-3 luni: isi mentine capul ridicat din pozitia pe burta, intoarce capul de-oparte si de alta , isia duce maninile pe piept, cand este culcat pe spate.

3-6 luni: se itoarce de pe burta pe spate (aproximativ la 5 luni) si de pe spate pe burta (aproximativ la 6 luni); Cand sta pe spate poate sa isi aduca picioarele si maini la gura; sa stea asezat fara sprijin (incepand cu 6 luni).
6-9 luni: sta in asezat fara ajutor (6 luni); se taraste (7 luni si 1/2); merge in patru labe (aproximativ 9 luni); se ridica si sta in picioare cu ajutor (8 luni).
9-12 luni: sta in picioare fara ajutor (10 luni si ½ – 11 luni), mersul ca principal mijloc de deplasare (11 luni si ½); la 13 luni, 90% dintre copii merg.

Evaluarea pediatrica in kinetoterapie include:

Observatii generale (atentia, interactiune, comunicare);
Analiza de dezvoltare motorie in diferite pozitii de baza (pe spate, pe stomac, stand, in patru labe, in picioare, etc.);
Evaluarea reactiilor posturale si a reflexelor atitudinale;
Analiza simetriei pozitiilor si miscarilor;
Evaluarea rezistentei musculare si a mobilitatii articulare;
Sfaturi pentru parinti si programe de exercitii la domiciliu pentru a ajuta la stimularea si imbunatatirea abilitatilor motrice ale copilului.
Tratamentul prompt in fizioterapie va permite copilului sa-si continue dezvoltarea motorie mai usor.
Interventiile includ exercitii de stimulare si intarire musculara.

Daca sunteti ingrijorata de dezvoltarea copilului dvs., nu ezitati sa ne contactati!

Drenajul limfatic

Tratamentul limfoamelor si limfedemelor.

Ce este limfedemul?

Limfedemul este o imflamatie cauzata de acumularea anormala a lichidului limfatic in tesuturile subcutanate.

Acesta afecteaza frecvent membrele superioare si inferioare, dar ocazional se poate localiza si in alte parti ale corpului.

Exista doua tipuri de limfedem:

Limfedemul primar

Poate aparea atunci cand vasele limfatice sunt inexistente sau deteriorate din cauza unei malformatii. Poate sa apara si dupa nastere sau modificari hormonale (pubertate, sarcina, premenopauza).

Limfedemul secundar:

Poate sa apara ca urmare a unei deteriorari a sistemului limfatic provocata de trauma, interventii chirurgicale sau in urma radioterapiilor.
Este adesea efectul secundar al interventiei chirurgicale, in tratamentul cancerului care necesita indepartarea unuia sau mai multor ganglioni limfatici. Limfedemul secundar poate aparea chiar si la cateva luni/ani dupa operatie.

Tratamentul limfedemului

Terapia cu decingestionare combinata

Terapia cu decongestionare combinata (TCD) este considerata unul dintre cele mai eficiente tratamente pana in prezent.
TCD vizeaza decongestionarea membrelor afectate prin cresterea circulatiei limfatice si stimularea formarii de noi vase limfatice. Tratamentul combina drenajul limfatic manual (DLM), bandajele de compresie multistrat, exercitiile decongestionante si ingrijirea pielii.
Terapia de decongestionare combinata are doua faze:

Faza intensiva:

In timpul acestei faze, tratamentele se pot face zilnic pe o durata de trei, patru saptamani, in functie de gravitatea imflamatiei.
Obiectivul principal al fazei intensive de tratament este reducerea edemelor.

Faza de mentinere:

Deoarece limfedemul este o boala cronica, aceasta faza consta in pastrarea starii obtinute dupa faza intensiva. Frecventa tratamentelor va fi in functie de nevoile clientului.
in aceasta faza este adesea necesara purtarea unei imbracaminte de compresie.