Entorsele ligamentare

O entorsa este o întindere sau o ruptura a unuia sau mai multor ligamente ale articulatiei.
Ligamentele sunt benzi puternice, flexibile, realizate din tesut conjunctiv, care conecteaza cel putin doua oase în interiorul articulatiei.
Aceste ligamente nu sunt foarte extensibile; acestea dau stabilitate articulatiilor.
Entorsele pot aparea la nivelul membrele superioare (încheietura mainii, cot), precum si la membrele inferioare (genunchi, glezna etc.).

Cauzele sunt multiple:
  • Torsiune sau o miscare a articulatiei dincolo de amplitudinea fiziologica,
  • Tensiune extrema sau o lovitura directa a articulatie
  • Entorsa veche recidivanta

Severitatea entorsei depinde atat de gravitatea leziunii ligamentare (rupere partiala sau completa), cat si de numarul de ligamente afectate.
Sportivii sunt deosebit de vulnerabili. În majoritatea cazurilor, medicul poate face diagnosticul dupa ce realizeaza o anamneza si un examen fizic.

Simptomele unei entorsiuni

Semnele si simptomele unei entorse variaza în functie de severitatea leziunii. Primele simptome sunt durerea si inflmatia. De asemenea, pot aparea echimoze sau hematoame în jurul articulatiei.
Este posibil ca persoana sa aiba dificultati de miscare si durere.

La nivelul gleznei traumatismul, ligamentul colateral lateral si a ligamentul lateral extern esunt cele mai frecvente (90% din cazuri). Apare în timpul unei miscari de inversiune fortata a piciorului. În marea majoritate a cazurilor, entorsa externa a gleznei afecteaza ligamentul talofibular anterior.

Grade le enotrsei

Gradul 1– Entorsa usoara: se caracterizeaza printr-o întindere usoara a ligamentului cu pastrarea soliditatii articulare, si prezenta durerii;
Gradul 2 – Entorsa moderata: se caracterizeaza printr-o întindere mai importanta a ligamentului însotita de o ruptura partiala;
Gradul 3 – Entorsa severa: se caracterizeaza printr-o ruptura completa a ligamentului; poate sa apara si ruperea osului.

Tratamentul unei entorse

In primele 24 pana la 48 de ore, obiectivul este de a atenua durerea si imflamarea, urmand o procedura destul de simpla: odihna, gheata, compresie si mentinerea articulatiei lezate in decliv.
Nu solicitati articlulatia lezata, aplicati gheta regulat, si compresie(taping) cu bandaje elastice.

Ridicarea articulatiei vatamate ajuta la scurgerea fluidelor si reducerea imflamatiilor, ameliorarea durerii si accelerarea vindecarii.
Pe termen lung, entorsele repetitive pot provoca artroze, o boala caracterizata prin degradarea cartilajului. O consultatie de kinetoterapie va va ajuta sa preveniti acest tip de problema.

Este recomandat kinetoterapie pentru vindecarea completa a entorselor.
Scopul kinetoterapeutuli este in prima faza de a diminua durerea si edemelor si recuperarea mobilitatii. Recuperarea entorsei se va concentra pe întarirea muschilor stabilizatori ai articulatiei si pe proprioceptia sa, astfel încat sa va puteti relua activitatile cat mai repede posibil.

Prevenirea entorselor

Activitatea fizica regulata ajuta la întarirea articulatiilor si la îmbunatatirea proprioceptiei;
Încalzirea înainte de activitatea fizica, pregateste organismul pentru efort; încalzirea treptata a muschilor si a articulatiilor, de exemplu prin jogging lejer. In cazul oboselii este recomandat orpirea activitatii sportive. Trebuie respectata perioada de repaus intre antrenamente, si sa adaptati activitatiile sportive la forma fizica generala;