Tratamentul limfoamelor si limfedemelor.

Ce este limfedemul?

Limfedemul este o imflamatie cauzata de acumularea anormala a lichidului limfatic in tesuturile subcutanate.

Acesta afecteaza frecvent membrele superioare si inferioare, dar ocazional se poate localiza si in alte parti ale corpului.

Exista doua tipuri de limfedem:

Limfedemul primar

Poate aparea atunci cand vasele limfatice sunt inexistente sau deteriorate din cauza unei malformatii. Poate sa apara si dupa nastere sau modificari hormonale (pubertate, sarcina, premenopauza).

Limfedemul secundar:

Poate sa apara ca urmare a unei deteriorari a sistemului limfatic provocata de trauma, interventii chirurgicale sau in urma radioterapiilor.
Este adesea efectul secundar al interventiei chirurgicale, in tratamentul cancerului care necesita indepartarea unuia sau mai multor ganglioni limfatici. Limfedemul secundar poate aparea chiar si la cateva luni/ani dupa operatie.

 

Tratamentul limfedemului

Terapia cu decingestionare combinata

Terapia cu decongestionare combinata (TCD) este considerata unul dintre cele mai eficiente tratamente pana in prezent.
TCD vizeaza decongestionarea membrelor afectate prin cresterea circulatiei limfatice si stimularea formarii de noi vase limfatice. Tratamentul combina drenajul limfatic manual (DLM), bandajele de compresie multistrat, exercitiile decongestionante si ingrijirea pielii.
Terapia de decongestionare combinata are doua faze:

Faza intensiva:

In timpul acestei faze, tratamentele se pot face zilnic pe o durata de trei, patru saptamani, in functie de gravitatea imflamatiei.
Obiectivul principal al fazei intensive de tratament este reducerea edemelor.

Faza de mentinere:

Deoarece limfedemul este o boala cronica, aceasta faza consta in pastrarea starii obtinute dupa faza intensiva. Frecventa tratamentelor va fi in functie de nevoile clientului.
in aceasta faza este adesea necesara purtarea unei imbracaminte de compresie.

Daca suferiti de aceasta problema dati click aici si va vom indica tratamentul adecvat.