Capsulita

Capsula este o membrana care inconjoara o articulatie;
Capsulita este mai frecventa la umar. Se numeste “umar inghetat”.
Capsulita este caracterizata de o restrictie functionala a miscarilor active si pasive ale articulatiei umarului.
Cercetarile, pana in prezent, arata ca capsulita apare datorita unei cresteri a vascularizarii, urmata de prezenta exagerata a tesutului cicatricial sau a fibrozei.
Pe masura ce capsula se ingroasa, aceasta provoaca durere si pierderea treptata a mobilitatii in aproape orice miscare. Aceasta se numeste capsulita.
Desi mai frecvente la umar, capsulita poate aparea si la cot, picior, genunchi, maxilar sau alta articulatie capsulare.

Cauze:

Pana in prezent, cauzele exacte ale aparitiei capsulitei sunt inca necunoscute. Cu toate acestea, unele afectiuni, boli sau patologii medicale care afecteaza mobilitatea si cauzeaza durere pot preceda uneori capsulita.
Iata cativa factori de risc:
– Imobilizare prelungita dupa o fractura, o interventie chirurgicala sau o mastectomie;
– Boli cum ar fi diabetul zaharat, implicarea tiroidiana si hemiplegia;
– Patologii cum ar fi tendinita, bursita sau ruptura musculara (la umar: maner rotator).

Epidemiologie:

Capsulita afecteaza 2 pana la 5% din populatie fiind mai frecventa la femei decat la barbatii, apare intre 40 si 65 de ani.
In prezent, s-a constatat ca pana la 50% dintre persoanele afectate de aceasta afectiune au simptome pe o durata de sapte ani.

 

Simptome:

Simptomele sunt diferite In functie de fazele de capsulita.

Exista 4 faze:

Faza1: Se numeste pre-retractila, dureaza pana la trei luni si se caracterizeaza prin durere pe timp de noapte si la sfarsitul miscarii active si pasive. Durerea creste treptat si se manifesta in toate miscarile active ale umarului. In aceasta faza, durerea limiteaza miscarile umarului deoarece, in timpul unei examinari sub anestezie, nu exista o restrictie reala a miscarii. La artroscopie, exista un debut de sinovita hipervasculara, o inflamatie si o crestere a vascularizarii in articulatie.
Faza 2: Se numeste retractila (adeziv acut), dureaza intre trei si noua luni. Durerea este intotdeauna prezenta pe timp de noapte si exista o limitare a miscarilor active si pasive ale umarului. In timpul unei examinari sub anestezie, toate miscarile active si pasive sunt limitate. In artroscopie, sinovita hipervasculara este intotdeauna prezenta si este insotita de aparitia formarii tesutului cicatrician.
Faza 3: Se numeste fibrotica, dureaza intre trei si cincisprezece luni. Restrictia miscarii este acum foarte importanta in toate miscarile si durerea a devenit neglijabila instalandu-se numai la sfarsitul miscarii. Sub anestezie, restrictiile sunt identice cu cele consemnate in starea de veghe si artroscopia dezvaluie prezenta tesutului cicatriceal, care face capsula foarte groasa si mai putin voluminoasa.
Faza 4: Se numeste rezorbtie, de obicei dureaza intre 15 si 24 de luni. Restrictiile sunt nedureroase si se diminueaza treptat.

Tratamente :

Tratamentul medicamentos: – antiinflamatoare orale;

  • Infiltratii cu corticosteroizilor in capsula;
  • Artrodistentie sau artrografie distensiva (infiltrare destinata imflamarii capsulei pentru a rupe aderentele).

Kinetoterapie:

  • Mobilizari pasive In toate directiile de miscare, In functie de toleranta;
  • Terapie ortopedica manuala (pozitionari articulare, stretching muscular, tractiune etc.);
  • Tehnici ale tesutului moale (masaj, presiune ischemica);
  • Program personalizat de exercitii in functie de faza si nevoia fiecarui pacient, care trebuie facut si acasa.
  • Posturi de corectie si folosire posturala;
  • Electroterapie (ultrasunete, T.E.N.S., interferenta),
  • Termoterapie (caldura sau gheata)
  • Neurocryostimulation (in special in timpul fazei 1).

Kinetoterapia este un tratament eficient pentru capsulita, mai ales daca se intervine in primele doua luni. Intr-adevar, kinetoterapeutul este capabil sa determine in ce faza este capsulita pentru a va oferi cele mai bune tratamente, in functie de starea dumneavoastra si sa va invete exercitiile adecvate pentru o revenire cat mai rapida.

Prognostic:

Recuperarea completa a articulatiei poate sa dureze cativa ani, daca tratamentul nu este inceput la timp.In general pacientii au impresia ca capsulita a disparut dupa doi ani, dar tot mai multe studii arata, ca vindecarea poate fi mult mai lunga, chiar si sapte ani.

Daca suferiti de aceasta problema dati click aici si va vom indica tratamentul adecvat.