Artrita

Artrita este o boală imflamatorie articulară.
Poate afecta una sau mai multe articulații, însă este, de obicei, bilaterală.
Există multe forme de artrită. Cele mai frecvente forme sunt:

Artrita reumatoidă (AR) sau poliartrita reumatoida (PAR)

Artrita reumatoida afectează în principal articulațiile celor patru membre, dar si coloana cervicala, cauzand instabilitate;
Artrita reumatoida afectează 1% din populație; poate să apară la toate vârstele, dar cel mai adesea apare între 25 și 50 de ani; afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați,  este considerata ca fiind o boala autoimună

Cauzele artritei reumatoide

Nu se cunosc cauzele care declanseaza aceasta boala, poate fi o infecție virală sau diferiti factori de mediu.
Majoritatea persoanelor cu artrita reumatoida nu au antecedente in familie. Cu toate acestea, riscul de a avea PAR este ușor crescut daca boala a aparut si  la un alt membru al familie.

Evoluția artritei reumatoide

Simptomele artritei reumatoide variază de la o persoană la alta. În unele cazuri, inflamația este minoră sau afectează doar câteva articulații, în timp ce în alte cazuri, inflamația este acută sau afectează un număr mare de articulații.
Manifestările artritei reumatoide variază de la o zi la alta: uneori articulațiile sunt asimtomatice, iar apoi (adesea fără motiv), se inflameaza, se deformeaza si sunt dureroase.

Semne și simptome de artrită reumatoidă

 • Durerea apare mai frecvent noaptea.
 • Dimineata, la trezire, la nivelul articulatiilor apare o rigiditate, care persistă mai mult de o oră.
 • Articulația afectată poate prezenta imflamatie, pot fi caldă și roșie.
 • Parestezii sau sensibilitate tactila redusa  pot fi resimțite, în special la nivelul extremităților.
 • Senzatiea de slăbiciune la nivelul extremitatilor este frecventa.
 • Pacientul are dificultati in indeplinirea activităților de viață zilnică.
 • Apar deformări ale articulațiilor.
 • Senzatia de rigiditate a coloanei vertebrale poate fi, de asemenea, un semn al prezenței bolii.

În general, artrita reumatoida apare progresiv, instalandu-se mai întâi la câteva articulații și apoi afectând altele în săptămânile sau lunile următoare. De obicei, artrita reumatoida cuprinde articulatiile in mod simetric, pe ambele parti ale corpului.

Spondilita sau artrita anchilozantă (AS)

Spondilita sau artrita anchilozantă afectează în principal coloana vertebrala; este de trei ori mai frecvent la bărbați decât la femei; afectează persoanele de toate vârstele, dar de obicei apare între vârstele de 15 și 30 de ani.
Spondilita anchilozantă, este de asemenea o formă de artrită sau o boală autoimună.
Spondilita anchilozantă, apare în primul rând la articulațiile coloanei vertebrale, provocând inflamație care se manifestă prin durere și rigiditate în zona spatelui. Imflamarea umărului și a șoldurilor poate fi de asemenea un simptom prezentă la spondilita anchilozantă.

Cauzele spondilitei anchilozante

Cauza spondilitei anchilozante nu sunt pe deplin cunoscute. Studiile facute in Canada si in alte parti ale lumii au demonstrat ca spondilita anchilozanta este partial, atribuită unui factor de predispozitie  genetica.
Spondilita anchilozantă afectează mai frecvent persoanele cu antecedente familiale. Conform uneia teorii vehiculate in lumea medicala, spondilita anchilozanta este provocata de un factor extern, infectii poate fi chiar genetic.
De asemenea, stim ca persoanele care au o molecula numita HLA B27 pe suprafata celulelor lor, au un risc mai mare de a dezvolta spondilita anchilozantă. Molecula HLA B27 poate fi transmisă de la părinți la copii. Deși prezența acestei molecule crește riscul dezvoltării bolii, nu toți oamenii care o poartă vor fi neapărat afectați și invers.Daca faceti analize pentru depistarea acestei gene, iar rezultatul este negativ, nu este imposibil ca in viitor să nu dezvoltati spondilita anchilozantă.

Evoluția spondilitei anchilozante

În general, primele simptome ale spondilitei anchilozante, apar la adolescență târzie sau la maturitate precoce.
În mod obișnuit, inflamația începe la baza coloanei vertebrale, unde se articulează cu pelvisul (la articulațiile sacroiliace). Această inflamație se poate propaga si poate cuprinde intreaga coloana vertebrala.
Sub efectul inflamației, corpul încearcă să se trateze singur prin formarea de țesut osos nou. Datorită acestui nou material, vertebrele coloanei se apropie treptat și se îmbină treptat. Coloana vertebrală devine apoi foarte rigidă și aproape imposibilă să se flexeze.

Semne și simptome de spondilită anchilozantă

Cel mai frecvent simptom este durerea lombară cronică, care pare să apară și să dispară fără un motiv aparent; acestea fiind puseele inflamatorii. Durerile spondilitei anchilozante sunt mai puternice dimineata si se diminueaza o data cu efectuarea miscarlor cotidiene.
Spondilita anchilozantă provoacă de asemenea:

 • scăderea mobilității coloanei vertebrale.
 • rigiditate în articulațiile inferioare și superioare ale membrelor, cum ar fi șoldurile și umerii.
 • inflamația tendoanelor din jurul articulațiilor.

Spondilita anchilozantă este o boală care produce simptome de intensitate foarte variabilă. Unii oameni experimentează doar o durere episodică ușoară a spatelui, în timp ce alții se confruntă cu dureri cronice intense,  cu rigiditate la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce îi împiedică sa isi continue activitatile de zi cu zi.